Zorunlu Hizmetini Farklı Bölgelerde Yapan Öğretmenin Zorunlu Hizmeti Nasıl Hesaplanır

Zorunlu Hizmetini Farklı Bölgelerde Yapan Öğretmenin Zorunlu Hizmeti Nasıl Hesaplanır

Eğitimci Yazar Sedat DEGER yazdı: Zorunlu hizmet yükümlülüğünü, birden fazla farklı hizmet bölge ve alan olan okullarda yerine getiren öğretmenlerin zorunlu hizmet sürelerinin hesabı konusunda kafalarda tereddütler olduğu gibi bu durumda zorunlu hizmet yükümlülüğünün nasıl kaldırılacağı konusunda her geçen gün sorular güncelliğini koruyor.

      Öğretmenler yükümlü olduğu zorunlu hizmetini ilk atandığı okulda sonuna kadar çalışarak yerine getirmek zorunda değiller ki  çoğu zaman da yine zorunlu hizmet yükümlülüğü öngörülen başka bir okula ( hizmet alanı 4.-5.-6.) yer değiştirerek geri kalan süreyi  tamamlayabiliyorlar.Zaten 17 Nisan 2015 Cuma günü ve 29329 sayılı resmi gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler” başlıklı  43. Madde 4. Fıkrasındaki “Mazerete bağlı yer değiştirmeler hariç olmak üzere zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle görev yapanlar, il içindeki ya da diğer illerdeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir.” hükmü ve 8. Fıkrasındaki “ Zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenler, bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar hariç olmak üzere zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamadan zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanları dışına yer değiştirme isteğinde bulunamaz.” Hükümleri  gereği  mazeret durumuna bağlı yer değişikliği hariç  zorunlu hizmet yükümlülüğünü bitirmemiş  olan öğretmenler il içi veya il dışı yer değiştirme başvurularında  yine zorunlu hizmet olan okulları tercih edip atamaları yapılabilir.Yani zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirirken yer değiştirmek isteyen öğretmenler sadece zorunlu hizmet olan okulları tercih edebilirler(mazeret durumuna bağlı yer değişikliği hariç.)Bu yüzden öğretmenlerin, zorunlu hizmet yükümlülüğünü başladığı okulda sonuna kadar görev yaparak  bitirime zorunluluğu  olmadığı gibi başka bir okula tayin isterken ise yine zorunlu hizmet alanı olan okulu tercih etme  zorunluluğuna tabi olduklarını unutmamaları gerekir.

Bulunduğu okulda veya ilde çalışılma şartı olan 3 yılllık süresinin sonunda il içi yada  il dışı atama ile şu anki çalıştığı okuldan farklı zorunlu hizmet  süresi olan okullara atanan  öğretmenlerin   çalıştığı okulların  zorunlu hizmet yükümlülüğü öngörülen sürelerinin  farklı olmasından dolayı  zorunlu hizmetinin  hangi süreye göre tamamlayacağı yönünde her kafadan ayrı bir ses çıktığı için öğretmenlerinde kafaları ne yazıkki karışmaktadır.Hatta bazı milli eğitim müdürlüğü çalışanlarının bile yanlış bilgilere sahip olduğuna  üzülerek şahit olmaktayız.

      Kafalardaki bu karışıklığı giderebilmek için  yine 17 Nisan 2015’te tarihinde yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler” başlığındaki 43. Maddesine bakmak gerekir.Bu maddenin 9. Fıkrasında geçen “Bu madde kapsamında görev yeri değiştirilen öğretmenler, atandıkları yer için öngörülen zorunlu çalışma süresine tabi tutulur. Ancak, zorunlu çalışma süresi yönünden daha önce görev yaptıkları hizmet alanından daha az çalışma süresi öngörülen hizmet alanlarına atananlar, atandıkları tarihten itibaren en az bir yıl geçmeden ve zorunlu hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan mazeret durumu hariç herhangi bir nedenle yer değiştirme isteğinde bulunamaz.” Hükümden de anlaşılacağı üzere görev yeri değişen öğretmenlerin geri kalan zorunlu hizmetinin  atandığı okulun zorunlu hizmet alanında devam edeceği ; 5. Fıkrasındaki  “ Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden görevli oldukları eğitim kurumunun kapanması, norm kadro uygulaması, mazeret veya diğer nedenlerle görev yerleri zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarına değiştirilen öğretmenlerin bulundukları hizmet alanında çalışmaları gereken sürenin hesabında, daha önce görev yaptıkları eğitim kurumlarında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilir.” Hüküm  ile  farklı zorunlu hizmet süresine tabi okullarda görev yapan öğretmenin ise bulundukları hizmet alanında (son çalıştığı okulda) çalışması gereken sürenin hesabında önceden görev yaptığı görev sürelerinin de hesabın içine katılacağını ve birlikte değerlendirilmesi gerektiği emredilmektedir.Fakat her şeye rağmen bu hükümlerin olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi ve tereddütlerin kaldırılması adına  daha açıklayıcı ifadelerle öğretmenlerin leyhine düzenlenmesi gerektiğini de söylemeden geçmek olmaz.

Saygılar
Sedat DEGER



                                  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.