Bakan Mahmut Özer'e Öğretmenlik  Meslek Kanununda ki eksiklikler iletildi.

Bakan Mahmut Özer'e Öğretmenlik Meslek Kanununda ki eksiklikler iletildi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki eksikliklere dikkat çekti.

TÜRK EĞİTİM-SEN GENEL BAŞKANI TALİP GEYLAN MİLLİ EĞİTİM BAKANI PROF. DR. MAHMUT ÖZER’İ ZİYARET ETTİ.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 03.01.2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer’i ziyaret etti. Genel Başkan ziyaretinde, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifindeki eksikler, eğitim çalışanlarının maaşlarının iyileştirilmesi, 2022’de öğretmen atama sayısının artırılması, mazeret tayinlerinde yaşanan problemler, yönetici atamada liyakat konusu gibi eğitim çalışanlarının sorun ve taleplerini görüştü. Genel Başkan ayrıca, Türk Eğitim-Sen tarafından düzenlenen 2. Maarif Kongresi kapsamında gerçekleştirilen çalıştayların sonuç raporlarını Sayın Bakan’a takdim etti.

Geylan ziyarette yaptığı konuşmada, “Bilindiği gibi Türk Eğitim-Sen 13-18 Temmuz 2021 tarihinde Türk eğitimine, Türk bilim hayatına ve 2023 sonrasında Türk devletine insan kaynağının niteliğini artırmak amacıyla eğitim alanında yol haritası belirlemek için 2. Maarif Kongresini gerçekleştirdi. Kongrenin final programı öncesinde Ocak ayından itibaren 10 çalıştay düzenledik. Bu kapsamda erken çocukluk eğitiminden, yükseköğretime, yaygın eğitimden, yurt dışı eğitimine kadar eğitimin her kademesine kadar sözümüz oldu. Sonuçlarını rapor haline getirerek, paydaşlarımıza ilettik. Türk Eğitim-Sen olarak şuna inanıyoruz ki; her bir çalıştayımızın hem nitelik hem de içeriği en üst düzeydedir. Bu minvalde, sunduğumuz raporların eğitimin tüm paydaşlarına bir yol haritası olacaktır” dedi.

Ziyarette Genel Başkan Talip Geylan, Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki eksikliklere dikkat çekti. Teklifin beklentileri karşılamaktan uzak kaldığını ifade eden Geylan, özellikle kariyer basamakları belirlenirken hizmet yılının ölçüt alınmayarak, öğretmenlere yazılı sınav şartı getirilmesini eleştirdi. Öğretmenliğin sadece bilme değil, bildiğini aktarma mesleği olduğuna dikkat çeken Geylan, “Sınav, sadece bilgiyi ölçer. Oysaki esas ölçüt tecrübedir, birikimdir, bildiğini aktarmadır. Dolayısıyla kariyer basamakları belirlenirken yazılı sınav olmamalı, sadece hizmet yılı esas alınmalıdır. 10 yılını doldurmuş her öğretmenimiz uzman öğretmen, 20 yılını doldurmuş her öğretmenimiz sınav şartı aranmaksızın başöğretmen olmalıdır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Milli Eğitim Şurası’nda kadrolu sözleşmeli öğretmenlik kalkacağı açıklamasını da hatırlatan Genel Başkan Geylan, “Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında kadrolu öğretmenlerle sözleşmeli öğretmenler arasındaki ayrımın kaldırılacağını ifade etmişti. Ancak, TBMM’ye sunulan yasa teklifte bırakın ayrımı kaldırmayı eş durumu tayin hakkı dahi verilmemiştir. Türk Eğitim-Sen olarak verilen sözlerin tutulmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinde kamuoyunda gündeme getirilen hususların yer almadığına da vurgu yapan Geylan, kanun teklifinin paydaşların görüşleri alınarak, beklentileri ve önerileri karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmesini de istedi.

Seçim öncesi söz verilen 3600 ek gösterge düzenlemesinin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini de bildiren Geylan, 3600 ek gösterge hayata geçirildiğinde önemli sayıda öğretmenin emekli olacağını ve bu şekilde atama bekleyen öğretmenlere yeni bir fırsat tanınacağını kaydetti.

Eğitim çalışanlarının maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizen Genel Başkan Geylan, kamu çalışanlarının son zamlarla birlikte alım gücünün eridiği kaydetti. Geylan, “%36,08’lik enflasyon, Türkiye Kamu Sen’in geçmiş bir yıl için tespit ettiği gelir kaybının tescilidir. Hükümet, kayıpların telafisi için ek zam ödemesini daha fazla ötelememelidir. Ayrıca iktidar, kamu çalışanlarının alım gücünün artırılması için de yüzdelik artışla birlikte enflasyon farkının yanı sıra 2022’de yüzde 3 refah payını da vermelidir.” dedi.

Ziyarette öğretmen atama sayısının yetersizliğine dikkat çeken Genel Başkan, atama sayılarının arttırılması gerektiğini söyledi. Genel Başkan Geylan, “Şubat’ta yapılacak 15.000 öğretmen atama sayısı çok yetersizdir. Bildiğiniz üzere 500 bin civarında eğitim fakültesi mezunu öğretmenin KPSS’ye girdiği düşünüldüğünde atama sayısı olarak belirlenen rakamlar çok yetersiz kalmaktadır. Bunun yanı sıra, valiliklerin beyanlarına göre, hazırladığımız ücretli öğretmen araştırmasında ülkemizde 109 bin 616 norm açığı var ve 69 bin 326 ücretli öğretmen çalıştırıldığını görüyoruz. Hal böyleyken, öğretmen atamaları her yıl sağlıklı bir planlama dahilinde yapılmalıdır. 2022 yılında en azından ücretli öğretmen sayısı kadar atama yapılmalıdır.” dedi.

Mazeret tayinlerinde yaşanan problemleri de dile getiren Genel Başkan Talip Geylan, mazeret tayin hakkının keyfiyet değil, zorunluluk olduğunu söyleyerek, “Anayasamızın 41. Maddesi kamu yönetimine aile birliğini sağlama yükümlülüğünü veriyor. Dolayısıyla eşler birbirlerine, çocuklarına hasret kalmamalı, aileler birleştirilmelidir. Sözleşmeli öğretmenlerimizin, il içi özür grubu mağdurlarının tayin talepleri karşılanmalıdır.” diye konuştu.

Yönetici atamalarında liyakat konusu hakkında da konuşan Genel Başkan Talip Geylan, liyakat temelli atama sisteminin yasal zemine kavuşturulması gerektiğini bildirdi. Genel Başkan Geylan, “Mülakatın olduğu yerde adalet olmayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın 23 Ekim 2018’de Vizyon Belgesi tanıtım toplantısında dile getirdiği ‘Okul müdürlüğünden, MEB’in üst yönetimine kadar tüm eğitim yönetiminin dışarıdan müdahalelere kapalı hale getireceğiz’ açıklamasının gereğinin yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.