Bizim Okul Adlı Diziyi RTÜK'e Şikayet Ettik

Bizim Okul Adlı Diziyi RTÜK'e Şikayet Ettik

Andolu Eğitim Sen(AES)Bizim Okul Adlı Diziyi RTÜK'e Şikayet Ettik

Sayıları artarken senaryoları da giderek bayağılaşan okul-gençlik dizilerine eklenen son halka BİZİM OKUL adlı dizi daha tanıtım aşamasında öğretmenlerimizin haklı tepkisini çekti. Yayınlanan ilk bölüm de, tanıtımı haklı çıkaracak denli öğretmeni değersizleştiren, öğrenci karşısında karikatürize eden, disiplinsizliği özendiren bir kurguyla ekranlara çıktı. TV kanallarındaki öğretmen düşmanlığını ve mesleki itibarsızlığı daha önce de RTÜK nezdinde şikayet konusu eden sendikamız bu yeni diziye ilişkin şikayeti ve inceleme talebini ilgili kurum başkanlığına ulaştırdı. Bu tür şikayet ve talepler kurumsal olduğu gibi bireysel olarak da yapılabilir. RTÜK, bu şikayetleri başvuru sırası ve sıklığı üzerinden öncelikli olarak işleme almaktadır. Elektronik başvuru adresi: http://www.rtuk.org.tr/sayfalar/GorusOneri.aspx

 

Başvurumuzla ilgili gelişmeleri takip ederek, sonucu buradan duyuracağız. Benzer yapımlar ve mesleğimize saldırılarda geçimini bu dizilerde rol alarak sağlayan sanatçılara yönelik düşmanca bir tutumuz söz konusu olamaz, muhatabımız genç ve öğrenci nüfusun ergen ilgisini paraya tahvil etmek için öğretmenleri harcayan yapımcı-yayıncılardır. Bu duruşumuz devam edecektir.

 

Anadolu Eğitim Sendikası

Tarih:05.02.2013

Sayı: 574-13/1718

Konu: ATV Kanalı  “Bizim Okul” adlı televizyon dizisi

İlgi: 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile Anadolu Eğitim Sendikası Tüzüğü

 

 

T.C.

Başbakanlık

RTÜK Başkanlığı’na

Ankara

 

ATV Kanalında ilk bölüm yayın tarihi 2 Şubat 2013 olan “Bizim Okul” dizi daha tanıtım aşamasında öğretmenlik mesleğinin itibarını zedeleyecek, öğrencilerin okul disiplin anlayışlarını bozacak, saygısızlığı ve disiplinsizliği özendirecek temalar içermektedir.

 

Dizideki öğretmen tiplemeleri aşağıdaki gibi oluşturulmuş, dizi tanıtımlarında aynı cümlelerle anılmışlardır:

 

Sıfırcı Ziya (Evde Kılıbık Okulda Gaddar),

Kurabiye Murat (Kız Öğrencilerin Gözbebeği ),

Pepe Selim ( İki Kelimeyi Bir araya Getiremeyen Edebiyat Öğretmeni),

Leyd Dilara (İngilizce Öğretmeni),

Çılgın Gözde ( Kronik Bekar Coğrafya Öğretmeni)

Hop Sitil Şevket (Süsüne Düşkün Müdür Yardımcısı)

 

Öğrenci tiplemelerinin de akademik açıdan başarısız, öğretmenlere karşı saygısız, onlarla dalga geçerek arkalarından çeşitli işler çeviren, girişimleri de cezasız kalan kişiler olarak kurgulandığı anlaşılmaktadır.

 

Öğrenci ve genç nüfusu yoğun olan Türkiye’de gençlik ve öğrenci dizileri izlenme oranları göreceli olarak yüksektir.  Genç izleyicileri ve öğrencileri ekran başına çekmek adına onların gençlik isyanlarını, düzene ve disipline başkaldırmalarını hatta bu mücadeleyi kazanmalarını senaryolaştırmak dizi yapımcılarının pazarlama kaygısıyla açıklanabilir. İzleme kaygısıyla sayıları artan okul temalı dizilerin sayısı artarken, senaryoları giderek bayağılaşmıştır. Okullarımızda öğrencilerin karıştığı disiplin olayı sayılarının yanında adli mercilere yansıyan boyutta suçların da çoğaldığı, öğretmen ve idarecileri yaralamaya varan saldırıların arttığı, ölümle sonuçlanan üzücü olayların bile yaşandığı bir gerçektir. Gelişme ve kişilik geliştirme çağındaki neslimizin TV dizileri ile etki altında kalmaları, disiplinsiz davranışların liderlik kazandıracağı, cezasız kalacağı gibi bir algıya kapılmaları olasıdır. İzleyici hedef kitlesi doğrudan öğrenciler olan “Bizim Okul” dizisinin yayınlanan tanıtım videoları ve ilk bölümü bu endişelerimizi destekleyen öğelerle doludur.

 

Başkanlığınızın kuruluş gereçleri ve sendikamızın tüzüğünde tanımlanan yetki ve amaçlarla ilgi çerçevesinde; mesleğimizi itibarsızlaştırarak izlence almak üzere kurgulanan adı geçen dizi hakkında işlem başlatılmasını, uğradığımız itibar kaybı açısında cezai işlem uygulanmasını, süreçle ilgili sendikamıza bilgi verilmesi için gereğini arz ederiz.

 

 

 

 

Cansel Güven

Genel Başkan

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.