Ders kitapları  ile ilgili yapılan Basın Açıklaması

Ders kitapları ile ilgili yapılan Basın Açıklaması

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu şube Başkanlığı tarafından “ Ders kitapları “ ile ilgili yapılan Basın Açıklamasıdır.

2012/2013 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli geçişle uygulanılmaya başlanılan 4+4+4 eğitim modeli öğrencilerimize, akademik başarıların yanında ilgi ve yeteneklerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri amacıyla seçmeli dersleri de eğitim müfredatımıza getirmiştir. Seçmeli derslerin uygulanmasıyla ilgili 31.08.2012 tarih ve 2012/37 sayılı Ömer Dinçer imzalı genelge ile seçmeli dersler, haftalık ders saati sayısına göre ortaokullarda 8 saat, imam hatip ortaokullarında ise 4 saat olarak belirlenmiştir. Kamuoyunda “ dindar nesil ” söylemleri ile gündeme gelen seçmeli dersler; ortaokullarda 15 ayrı ders, imam hatip ortaokullarında 12 ders arasından; 9.sınıflarda ise 18 ayrı ders arasından öğrenci ve veli imzasıyla okullarımıza dilekçe verilmek suretiyle belirlenmiştir. Ayrıca gurup oluşturulabilmesi için en az 10 öğrenci olması koşulu getirilmiştir. 4+4+4 modelinin ilk uygulama yılı olması sebebi ile okullarımızda da sınıf oluşturulmasında uzun süre sıkıntılar yaşanmıştır. Yine seçmeli ders kitapları konusunda da sıkıntılar oluşmuştur.

 

10.01.2013 tarih ve 2013/2 sayılı Emin Zararsız imzalı “ 2013/2014 eğitim öğretim yılında okutulacak İlköğretim ve Ortaöğretim ders kitapları “ konulu genelge yeni bir tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Genelgenin 1. maddesinde okullarımızda 28 Ocak 2013 – 25 Şubat 2013 tarihleri arasında kitap seçim modülü ile ilgili iş ve işlemlerin tamamlanması istenmiştir. Okullarımızın 2013/2014 eğitim öğretim yılı kitap listesi verilerinin modüle işlenerek il milli eğitim müdürlüklerine yazılı bildirimi talep edilmiştir. Yine aynı genelgenin 8. Maddesi “ Okullarda/kurumlarda okutulacak seçmeli derslerin “ kitap seçim modülü” ne veri girişinden önce planlanması ve modüle bu plana göre girilmesi gerekmektedir. Kitap ihtiyacı girildikten sonra seçmeli derslerde değişiklik yapmak kitap fazlalığı ve kitap ihtiyacı oluşmasına neden olmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için gerekli tedbirler okul/kurum yöneticileri tarafından alınacaktır.” Demektedir. Yine aynı genelgenin 9. Maddesinde ise “ Kitap seçim modülüne girilen kitap sayılarının eksikliği - fazlalığı ile veri girişini yapmayan veya eksik yapan okullardan/kurumlardan okul/kurum müdürleri ile il ilçe milli eğitim müdürleri sorumlu olacak, bu iş ve işlemler milli eğitim denetçileri ve il eğitim denetmenleri tarafından da izlenecektir.” Denilerek sorumluluk yine okul müdürlerinin üzerine yıkılmıştır. Ancak, veri girişlerinin modüle giriş tarihleri arasında 2013/2014 eğitim öğretim yılı seçmeli ders seçimleri ile ilgili bir açıklamaya yer verilmemiştir. Dolayısı ile 2012/2013 eğitim öğretim yılında devam eden seçmeli derslere göre kitap seçimi yapıldığında 2013/2014 yılı seçmeli ders seçimlerinde veli ve öğrenci talepleri ile modül ihtiyaç listesi farklılıkları büyük sorunlara yol açacaktır.

 

Bu durumu bir örnekle açıklayacak olursak:

 

2012/2013 eğitim öğretim yılında 4.sınıfta olup, 2013/2014 eğitim öğretim yılında 5.sınıfta okuyacak öğrencilerimiz hangi seçmeli dersleri seçeceklerdir. Ortaokul müdürleri bu ders seçimlerini anılan tarihler arasında nasıl toplayacak ve veri girişlerini nasıl tamamlayacaklardır?

 

 

 

 

 

Yine 2012/2013 eğitim öğretim yılında 8. sınıfta olup 2013/2014 eğitim öğretim yılında 9.sınıfta okuyacak öğrencilerin hangi liselere kayıt yaptıracaklarını bilemezsiniz. Örneğin A Lisesi Müdürü kendisine gelecek kaç öğrencinin olacağını ve bunların yine bir örnekle kaçının Kur’an-ı Kerim seçmeli dersini seçeceğini nasıl tespit edecek ve bu dersin kitap sayısını hangi veriye dayalı olarak girecektir?

 

Görülen odur ki; 2012/37 sayılı genelgeye göre yapılan seçmeli ders uygulamasının farkında olan bakanlık vatandaşa karşı kötü olmamak için bir genelgeyle iptal etmek yerine bu durumu okul yöneticilerinin üzerine yıkmaya çalışmaktadır. Sorun çıkarsa faturayı okul yöneticisine keserim demektedir.

 

Ülkemizde ders kitaplarının devlet eli ile dağıtılmasının; modül seçimi ile öğrenci kitap seçimi arasında oluşan farklılıklar nedeniyle çöpe gidecek kitaplardan dolayı; dolaylı yoldan da olsa maliyetleri karşılayan vatandaşlarımızın vergilerinin çöpe gitmesi demektir. Öte yandan eksik kitap tespiti nedeniyle kitap bulamayan öğrencilerimizin de eğitim öğretim açısından kitap edinme şansı bulabilen öğrencilerimize göre dezavantajlı duruma düşecekleri de açıktır.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.