EĞİTİM ÇALIŞANLARI DAHA NE DESİN?

EĞİTİM ÇALIŞANLARI DAHA NE DESİN?

EĞİTİM ÇALIŞANLARI DAHA NE DESİN?

EĞİTİM ÇALIŞANLARI DAHA NE DESİN?

*Anlaşılmak bu kadar zor muydu?

Toplu sözleşme süreci başladığı andan itibaren, gündemde olan en temel konu eğitim çalışanlarının branşlar bazında ufak dokunuşlarla yaralarının sarılmasıydı. Bu nedenle eğitimcilerin masadaki temsilcisi Genel Başkan Ali YALÇIN “Anlaşılmak zor değil, sadece süreci tıkamayın, zaman verin ve sorunların çözümü noktasında samimi adımlar atın.” Süreç devam ederken defalarca uyardı. 20 günlük süre 5 milyon kişinin çözümü için çok yetersizdi, buna rağmen sabahlara kadar masa çalıştırıldı, yaralara merhem arandı. Fakat masadaki “Yetkili Yetkisizler” nedeniyle süreç tıkandı ve o kadar emek, alın teri heba oldu.

*Makul Tekliflere Noter Vetosu

Memur-Sen makul tekliflerle masanın 24 saat çalışmasını sağladı, alanı hiçbir an boş bırakmadı süreç devam ederken basın açıklamaları yaptı, an be an 81 il başkanıyla irtibat halinde olan, istişare mekanizmasını kullandı. Bir grup istişare yaparken, diğer grup sözleşme masasında sürekli hak arayışı peşindeydi. Hakem Heyetinin tekliflerine Memur Sen’in imza atmaması ve red cevabı vermesi bu zammın mali ve sosyal bedelini Hakem Heyetine yüklemiştir. 2019-2020 Toplu Sözleşme Masasında alınan 3 sonuç vardı; “1- Toplu Sözleşme Yasasının Yetersizliği, 2-Hakem Heyetinin Güvenilirliği, 3-Toplu Sözleşmenin Süresinin Yetersizliği.” 2021’ e kadar bu sorunların çözümü ve heba edilen emekler için 2021 ‘e kadar zaman zaman yapılacak eylemlerle, Toplu Sözleşme masasının daha işlevsel bir hale getirileceğine inancımız tamdır.

*Cüssesi büyük sorunlar, bütçesi küçük okullar

Okullardaki sorunların cüssesi büyük ama okulların bütçesi yok denecek kadar az. Okullardan 7/24 sorumlu olarak yasal görev verilen okul müdürleri,” Bir mühür Dört Duvar” arasında ne yaparsan yap! çıkmazında yalnızlaştırılmıştır. Hep söyledik yine söylüyoruz; Okullarla bağı CİMER, BİMER ve “Bir Dost”(T.C. Numarasız, İsimsiz, İmzasız) yazılı şikâyet, iftira dilekçeleriyle kurarsanız eğitim çalışanlarını yalnızlığa, çaresizliğe mahkûm edersiniz.

*Okul Müdürlerinin DYK ve  Kurs Yöneticiliği açmazı

Öğretmenlerimizn Destekleme Yetiştirme Kursları açmasında bir sorun yok 40 saate kadar ders ve kurs alabiliyorlar. Lakin okul müdürlerinde durum farklı. Kurs Yöneticiliği kapsamında sadece bir idareciye haftada iki saat ücret verilmekte bu kişi de haliyle planlamayı yapan okul müdür yardımcısı olmaktadır. Fakat en hafta içi hafta sonu yapılan bu kurslarda en ufak bir sorun yaşansa yasal muhatabı okul müdürü olmaktadır. Ama nedense ücretini alamamaktadır. Buna benzer bir sorun da, bakanlığın açtığı eğitim kurslarında, kurs merkezi müdürü hariç ilgili kurslarda adı geçen eğitmeninden yardımcı personeline kadar tüm çalışanlara ücret verilirken yine okul müdürlerinin hakkı gözetilmemekte herhangi bir ücret alamamaktadırlar.

Eğitim çalışanlarının sesi olmaya, hakkı tutup kaldırmaya gücümüzün yettiği, kalemimizin yazdığı sürece devam edeceğiz. Umut var olalım.

Gökhan DUMRUL

Eğitim Bir Sen Kocaeli 1 No’lu Şube Bşk. Yrd.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.