Eğitim kurumu yöneticileri işveren değildir

Eğitim kurumu yöneticileri işveren değildir

Eğitim-Bir-Sen: ''Eğitim kurumu yöneticileri işveren değildir''

Eğitim-Bir-Sen olarak, 5510 sayılı Kanun’un 81. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükmünden hareketle öğretmenevleri ve akşam sanat okulu müdürlükleri ile okul aile birliklerinden geçmişe yönelik yersiz yararlanıldığı iddia edilen tutarların gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte istenilmesi hukuka ve kanuna aykırı olup söz konusu tutarların istenilmemesi noktasında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı nezdinde gerekli girişimlerin yapılması talebinde bulunduk.

Ayrıca, okul öncesi eğitim kurumları ile meslekî ve teknik eğitim veren kurumlarca beceri eğitimi kapsamında zorunlu staj yapan öğrencilerin ücretleri ve sosyal güvenlik primleriyle bu bağlamda işe giriş bildirgesi, kısa vadeli sigorta kolları kapsamında aylık prim, hizmet belgesi ve işten ayrılış bildirgelerinin ilgili SGK ünitelerine teslimi ve bağlı ödemelerin ilçe/il milli eğitim müdürlüklerince gerçekleştirilmesi, bu ve benzeri hususlarda eğitim kurumu yöneticiliklerinin üzerine sorumluluk bırakılmaması hususunda düzenleme yapılmasını istedik.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın il müdürlüklerince, iş akdi kapsamında işçi istihdam eden öğretmenevleri ve akşam sanat okulu müdürlükleri ile okul aile birliklerinin işveren sıfatıyla “özel sektör işyeri” olarak mı, “kamu işyeri” olarak mı belirlenecekleri noktasında yaşanan SGK kaynaklı karmaşa nedeniyle bu kurumların sigorta primi teşviklerinden yararlanmamaları gerektiğinden bahisle yersiz yararlanılan tutarların gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilmesi istenilmektedir. Yine aynı şekilde meslekî ve teknik eğitim veren kurumlarca beceri eğitimi kapsamında zorunlu staj yapan öğrencilerin işe giriş bildirgesi, kısa vadeli sigorta kolları kapsamında aylık prim, hizmet belgesi ve işten ayrılış bildirgelerinin ilgili maddesindeki süresi içinde verilmemesi nedenleriyle mesleki ve teknik eğitim kurumlarının yöneticilerine idari para cezaları uygulanmaktadır.

Söz konusu uygulamalar nedeniyle eğitim kurumları yöneticileri on binlerce lirayı bulan idari para cezaları, sigorta prim borçları, gecikme cezası ve gecikme zammı ödemekle karşı karşıya bulunmaktadır.

Eğitim kurumlarında görevli yönetici ve memurların, kendi kasıt veya ihmallerinden kaynaklanmayan bu ve benzeri işlemlerden kaynaklı mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerekse Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı nezdinde girişimde bulunduk.  

MEB'e ilettiğimiz talebimiz 1

MEB'e ilettiğimiz talebimi2

MEB'e ilettiğimiz talebimiz 2

SGK'ya ilettiğimiz talebimiz


EĞİTİM-BİR-SEN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.