Toplu Sözleşme Her Yıl Yapılsın

Toplu Sözleşme Her Yıl Yapılsın

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ Merkez Bankası başkanının enflasyon tahminlerini duyurması sonrasında toplu sözleşme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Açıklamaları şöyle;


2019 yılında yapılan 5. Dönem toplu sözleşmeleri öncesinde 2020 yılı enflasyon tahmini %8.2 iken gerçekleşen enflasyon %14,6 olmuş, 2021 yılı enflasyon tahmini ise %5.4 iken zaman içerisinde güncellenmiş ve %9.4 olarak açıklanmıştı. Bugün Merkez Bankasının yaptığı son güncelleme ile 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi %12.2 olmuştur.


Daha önce de ifade ettiğimiz gibi iki (2) yıl sonrasının tahminlerini esas alınarak yapılan toplu sözleşmeler memur ve emeklileri mağdur etmektedir. 2019 yılında iki yıl sonrası için %5.4 enflasyon beklentisi içerisinde memur ve emeklilerine %3+%3 zam öngörmüşler ancak günümüzde verilen zammın daha ilk üç aydan eridiğini görmekteyiz.
2021 yılında yapılacak ve 2022-2023 yıllarının artışlarını içerecek 6. Dönem toplu sözleşmeleri öncesinde Merkez Bankası memur ve emeklilere ne kadar zam yapılacağının yol haritasını çıkardı. Merkez Bankasının bugün yaptığı açıklamaya göre 2022 yılı enflasyon tahmini %7.5, 2023 enflasyon tahmini %5 olarak açıklanmıştır.


Her toplu sözleşme öncesi Merkez Bankasının hiç tutmamış tahminlerinden yola çıkarak teklif veren Kamu İşveren Heyeti 6. Dönem Toplu Sözleşmeleri öncesinde aynı yolu izleyecektir.
Memur ve emeklilerini mağdur eden düzenleme değişmeli, toplu sözleşme iki yıl sonrasını öngörerek değil her yıl yapılmalıdır.
Kamu çalışanları da yıllardır bu toplu sözleşme tiyatrosunu ortaya koyan yetkili ancak etkisiz sendikalardan hesap sormalıdır.

Anadolu Eğitim Sendikası

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.