Toplu Sözleşme, Ses-Soluk-Görüntü Kazanımıdır (!)

Toplu Sözleşme, Ses-Soluk-Görüntü Kazanımıdır (!)

Toplu sözleşme süreçlerinde memur ve işçi sendika temsilcilerinin bir güneş gibi parıldayan yüzünü görüyoruz, sesini ve soluğunu hissediyoruz. Ne güzel ve özel! Yoksa yüzlerine ve seslerine özlem çekeceğiz.

Bence bu toplu sözleşme süreçlerinin en büyük kazanımı budur: SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN GÜNEŞ GİBİ PARILDAYAN YÜZÜNÜ GÖRMEK, SESİNİ VE SOLUĞUNU HİSSETMEK.

NE GÜZEL VE ÖZEL DEĞİL Mİ? BU BİLE YETER DE ARTAR BİZE. BİR SES, BİR SOLUK, BİR GÖRÜNTÜ YÜZDE 10 ZAMMA TEKABÜL EDER. ’’AYYY NE GÜZEL YAAA!’’

Zaten milyonların hayatta olduğu ve yaşam mücadelesi verdiği işçi ve memur dünyasına, sendikaların toplu sözleşme masalarında ve akabinde açıklama yaptıkları basın karşısında verdikleri görüntü, ses, soluk mücadelesi bir yaşam belirtisi olduğunun izlenimini veriyor. Bu izlenim huzurunda da bütün memur ve işçi arkadaşlarımız,  özlem çektikleri sendika temsilcilerinin kendileri için verdikleri dava mücadelesi karşısında gözyaşlarını tutamıyorlar, gözyaşları içinde galeyana geliyorlar, kendilerini durduramıyorlar. Ve sendikaların bu mücadelesi karşısında şu sözlerle yeri göğü inletiyorlar, korkmayın arkadaşlar sokakta değil, evde evde:

‘Bir zam uğruna ya rab sendika temsilcilerim ne güzel doğuyor ve açılıyor!’

Zaten sendika temsilcileri; toplu sözleşme zamanı doğar, toplu sözleşme masasında öğle vakti güneşin aldığı pozisyonu ve ısıyı alır, hava ısınır biraz tabii, toplu sözleşme bitince de sanki gün batımı varmış gibi bir görüntüye kavuşur. Sanki her şey saati saatine ayarlanmış gibidir. Siz ise gün batımı görüntüsüne kavuştuğu o anlarda ufka dalarak güzel ve keyifli bir manzaraya bakıyor gibi onu izlersiniz ve yavaş yavaş gözünüzün önünde sizi uyuta uyuta batar gider. Bir sonraki toplu sözleşme zamanına kadar elbette...

Yani demem o ki sendikalar, hayatta olan ve yaşam mücadelesi veren işçi ve memur dünyasında, toplu sözleşmeden toplu sözleşmeye bir güneş gibi doğar, parıldar ve batar.

Onun için toplu sözleşmelerin en büyük KAZANIMI,  güneş yüzlümüzü, sendikalarımızı, görmemizdir, duymamızdır, hissetmemizdir. Gerisi lafügüzaftır.

Şimdi ise yapılacak olan şudur:

TOPLU SÖZLEŞME ZAMANI  BİTTİ, GÜN BATIMI VAR GİBİ UFKA DALARAK SENDİKALARIMIZIN O GÜZEL MANAZARASINI SEYREDİP DERİN DERİN  HAYALLER KURMAK. TABİİ O ANLARDA SENDİKAMIZA TOZ KONDURMUYORUZ, EVLERİMİZDE YERİ GÖĞÜ İNLETEREK SENDİKALARIMIZI YERE GÖĞE SIĞDIRAMIYORUZ. PEKALA YA ZAM ORANLARI? ONLAR NE OLACAK?

Onlar sizin belinizi büküp ekonominizi yerin dibine sokacak ama olsun... Sendikamız, davamız için değer bence...

Ayrıca bu esnada gelen bütün gürültüleri kesip sendikamızın o enfes yani müthiş gün batımı manzarası eşliğinde ‘yaşam belirtisi’nin de mutluluğunu içimize içimize çekerek aşağıdaki şarkıyı mırıldanabiliriz, tabii bu bir uzman tavsiyesidir:

Günlerdir bir ses, soluk, haber yok senden.
Olsun, ben umudumu kesmeyeceğim.
Kör olası dargınlığı unutup bir gün
döneceksin, biliyorum, bekleyeceğim.
Bir dilek tuttum, gönlümün dalına astım.
Ortasından adın geçen bir şarkı yazdım.
Divaneyim, bütün dünya duysun ne çıkar?
Nefes almak gibi sana ihtiyacım var.

Bu sefer kafamı kuma sokmayacağım,
Önemli değilmiş gibi yapmayacağım.
Bekliyorum bir kapı, bir telefon sesi;
Küçücük umut, bir yaşam belirtisi

(Zaten toplu sözleşme masasında ve akabinde basın açıklaması, cüzdan vs. eylemlerle bu belirti alındı.)

Ah sevgilim, sen hala anlamadın mı
Dünyanın koskoca bir yalan olduğunu.
Senelerce sandığın bir ömrün aslında
Soluğunu kesen bir tek an olduğunu.
Kaçırdığın kaç vapurda ben vardım belki.
Herkes caydı sözünden bir tek ben durdum belki.
Yanacaksa yansın canım, kaçmayacağım.
Pervaneysem ateşten korkmayacağım.

Bu sefer kafamı kuma sokmayacağım,
Önemli değilmiş gibi yapmayacağım.
Bekliyorum bir kapı, bir telefon sesi;
Küçücük umut, bir yaşam belirtisi.

(Zaten toplu sözleşme masasında ve akabinde basın açıklaması, cüzdan vs. eylemlerle bu belirti alındı.)

İşte keyif budur...

Not: Bu yazı aşırı ironi içerir.

Herkese saygılarımla...

Yusuf SEVİNGEN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.