Sözleşmeli Öğretmen Sayısı Artıyor

Sözleşmeli Öğretmen Sayısı Artıyor

2015 yılında 55 bin 736 öğretmen atanırken 2018 yılında sayı 27 bin 239’a geriledi. MEB kadrolu öğretmen sayısını azaltırken sözleşmeli öğretmen sayısı atamalarla birlikte 103 bine ulaştı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2015 yılında 55 bin öğretmen ataması yapılırken bu rakam 2016’ da 49 bin, 2017’de 22 bin ve 2018 yılında da 27 bin oldu. Atanan öğretmen sayısı son dört yılda yüzde 51 azalırken KPSS’ye başvuran öğretmen adayı sayısı da 376 bin olarak açıklandı. MEB, kadrolu öğretmen atamasını hızla azaltırken sözleşmeli öğretmen atamaları tırmanışa geçti. 15 Temmuz’un ardından OHAL’in ikinci KHK’si ile uygulanmaya başlanan sözleşmeli öğretmenlik kapsamında atananların sayısı 103 bine ulaştı. 
 

MEB’in açıkladığı rakamlara göre özel eğitim kurumlarının, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmen sayısı 130 bin 868 oldu. Özel okulların okul öncesi kurumlarında çalışan öğretmen sayısı 18 bin, özel okulların ilkokul kurumlarında çalışan öğretmen sayısı 25 bin 908, özel okulların ortaokul kurumlarında çalışan öğretmen sayısı 31 bin 288, Özel ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmen sayısı 49 bin 898 ve özel Mesleki ve Teknik Liselerde çalışan öğretmen sayısı 8 bin 604 olarak açıklandı. 

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, yaptığı açıklamada, “Ataması yapılmayan öğretmenler sorunu memleketin en temel sorunlarından biri haline gelmiş durumda. Şu anda eğitim fakültelerinde öğrenim gören meslektaşlarımız ile 2023 yılında ataması yapılmayan arkadaşlarımızın sayısı 1 milyona ulaşacak. Ataması yapılmayan arkadaşlarımız özel öğretim kurumlarında ucuz iş gücü olarak görülmekte, esnek, güvencesiz koşullarda çalıştırılmaktadır. Meslektaşlarımız ya özel öğretim kurumlarında kölelik koşullarında çalıştırılmakta ya da başka işlerde çalışmak zorunda bırakılmaktadır” diye konuştu. 

Atanmayan öğretmenler arasında intiharların arttığını, başka işlerde çalışırken iş cinayetine kurban gidenlere her gün yenilerinin eklendiğini anlatan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Biz arkadaşlarımızı kaybetmemek için de mücadele ediyoruz. 17 yıllık süreçte 17 bini aşkın köy okulu kapatıldı. Taşımalı eğitim Türkiye tarihinde görülmedik sayılara ulaştı. Hem meslektaşlarımızın umutları, hayalleri hem de öğrencilerimizin eğitim hakkı için ataması yapılmayan tüm arkadaşlarımız bir an önce atanmalıdır. Güvencesiz öğretmenlik modeli hızla yaygınlaşıyor. Bir ülkenin öğretmeni mesleğini gerçekleştirirken kendini güvende hissetmiyorsa eğitimin, memleketin geleceği de olmaz. Tüm atamalar kadrolu yapılmalı, başta mazerete dayalı tayin hakkı olmak üzere arkadaşlarımızın tüm hakları bir an önce iade edilmelidir.” dedi. 


İsmail Arı

BirGün

 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.