Sözleşmeli Öğretmenlere Kadro Teklifi Yapıldı

Sözleşmeli Öğretmenlere Kadro Teklifi Yapıldı

14.07.1965 Tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi verildi.

CHP'li vekilden sözleşmeli öğretmenliğin kaldrılarak kadro verilmesi teklif edildi. 7 Ekim 2019 tarihinde TBMM Başkanlığına verilen kanun teklifinde, sözleşmeli öğretmen ataması hakkındaki kanunda değişiklik yapılması ve kadro verilmesi gündeme getiriliyor. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifim ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 
Murat BAKAN /İzmir Milletvekili 

GEREKÇE 

Sözleşmeli öğretmenler büyük bir özveriyle mesleklerini ifa ederken, özlük haklarının ve iş güvencelerinin olmamasından dolayı maddi ve manevi olarak telafisi mümkün olmayan zararlara uğramaktadırlar. Eğitim-öğretimin ana unsuru olan kutsal öğretmenlik mesleği için bu durum kabul edilemez. Çocuklarımızı, gençlerimizi bilgi ile donatarak hayata hazırlayan öğretmenlerimize hak ettikleri değerin verilmesi için, tüm öğretmenlere eşit sosyal haklar ve güvence sağlanmalı, adil bir düzene geçilmelidir. 

AKP iktidarı süresi boyunca sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınacağı sözü verilmiş ancak hala tam anlamıyla uygulamaya geçilememiştir. Milli Eğitim Bakanlığı 2016 yılından bu yana sözleşmeli öğretmen istihdam etmektedir. Yeni yasaya göre sözleşmeli öğretmenler 3 yılını tamamlayınca kadroya alınacak görünse de yasa incelendiğinde geriye dönük mağduriyetlerin giderilmediği, ileriye yönelik de sistemin nasıl işleyeceği konusunda boşluklar olduğu şekilde sözleşmeli öğretmen kavramının tamamen ortadan kalkmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle bu kanun teklifnde yer alan değişiklikler doğrultusunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapmak suretiyle sözleşmeli personel kavramının ortadan kaldırılarak, sözleşmeli öğretmn olarak istihdam edilen öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atanmaları amaçlanmaktadır. 
 
MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1- İlgili değişiklik ile, sözleşmeli öğretmen kavramının kanun metninden çıkartılması amaçlanmaktadır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

14.07.1965 TARIHLI VE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4 üncü Maddesinin Sözleşmeli personel başlıklı B) bendinin ikinci paragrafında yer alan aşağıdaki ibare madde metninden çıkartılmıştır. 
“Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; 
MADDE 2- Bu Kanun hükmü yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükmünü Cumhurbaşkanı yürütür.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.