Acil Olmayan Atamaların Durumu Soruldu

Acil Olmayan Atamaların Durumu Soruldu

7 Haziran 2015 Milletvekilliği Genel Seçimlerinden sonra geçen zaman içerisinde ve TBMM’den güvenoyu almış bir Bakanlar Kurulu olmadan, kararnamelerle ve kurumların atamaya yetkili organları tarafından acil nitelik taşımayan atamalar yapılıyor olmasının nedeni Başbakana soruldu.

 Konuyu Meclis gündemine taşıyan Milletvekili İsmail Faruk AKSU, verdiği soru önergesinde; “Milletvekilliği Genel Seçimleri sonrasında yeni Hükümet kurulmadan önce yapılan atamalarla ilgili olarak açılan davalarda, Danıştay tarafından; seçimlerden sonra ve yeni hükümete görev teslimi yapılmadan kısa bir süre önce yapılan ve acil atamayı gerektirecek somut bir nedene dayanmayan atamaların, kamu yararı ve hizmet gerekleriyle bağdaşır bir yanının olamayacağı şeklinde değerlendirmelerde bulunulduğu bilinmektedir. (Örnek: Danıştay 5. Dairesinin 10.12.2014 tarihli ve E:2004/3658, K:2004/5187 sayılı Kararı)

Hal böyle iken, 7 Haziran 2015 Milletvekilliği Genel Seçimlerinden sonra geçen zaman süresi içerisinde ve TBMM’den güvenoyu almış bir Bakanlar Kurulu bulunmadan, kararnamelerle ve kurumların atamaya yetkili makamları tarafından çok sayıda kadroya atama yapılması yoluna gidildiği görülmektedir.” dedi ve Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU tarafından cevaplandırılmak üzere şu soruları sordu:

1-) 7 Haziran 2015 tarihinden sonra müşterek kararname ve diğer usullerle kaç atama yapılmıştır? (Yargı kararının uygulanması suretiyle atama, seçimler nedeniyle görevden ayrılmış olanların yeniden atanması, askerlik sonrası atama, yeterlik sınavı sonrası kariyer mesleklere atama, merkezi yerleştirme sonucu atama, giriş sınavları sonucu atama ile görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına istinaden yapılan atamalar hariç).

2-) Yapılan bu atamaların unvanlar itibariyle kamu kurum ve kuruluşlarına göre dağılımı nasıldır ve hangileri acil atamayı gerektirecek somut bir nedene dayanmaktadır?

3-) 7 Haziran seçimleri sonrasında, acil işlemler dışında atama yapılmaması hususunda kamu kurum ve kuruluşlarına herhangi bir talimat verilmiş midir?

4-) Bu süreçte atananların kaçı AKP yöneticileri ve Hükümet üyelerinin yakını veya akrabasıdır? Kamu kurumlarındaki hizmet gereğine bağlı olmaksızın görülen bu atama hareketliliğinin sebebi nedir?

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.