Boş şube müdürü kadrolarına atama yapılabilir mi?

Boş şube müdürü kadrolarına atama yapılabilir mi?

Ankara Bölge İdare Mahkemesinin kararı sonrasında, MEB'in boş şube müdürü kadrolarına atama yapması talep edilmektedir. Peki bu mümkün mü?

 Bilindiği üzere, Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Milli eğitimdeki 1709 şube müdürü atamasıyla ilgili olarak idare mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararını bozmuştur.

Bu gelişme karşısında, bazı sendika yöneticileri, yedek durumdaki şube müdürlerinin boş şube müdürü kadrolarına atanmasını istemiştir.

MEB Görevde Yükselme Yönetmeliğinde, yedeklere ilişkin bir madde yer almaktadır. Genel çerçeve yönetmeliğinde ise "asıl aday sayısı" kadar kişinin yedek olarak belirlenebileceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, MEB yönetmeliğinde göre, boş olan şube müdürü kadrolarına direkt atama yapılmamaktadır. Sadece duyurulan kadrolardan boşalan kadrolara, yedekler arasından atama yapılabilir. Yani atanan 1709 şube müdüründen göreve başlamayana, naklen giden, vefat eden varsa, bunlardan dolayı oluşan boş şube müdürü kadrolarına yedekler arasından atama yapılabilir.

MEB Görevde Yükselme Yönetmeliğinin ilgili hükmü şu şekildedir:

"Madde 21 - (1) (Değişik fıkra: 10.12.2014 - 29201 s. R.G. Yön./10. md.) Bu Yönetmelikte belirtilen görevlere ilişkin boş kadrolara; şube müdürü, tesis müdürü ve basımevi müdürleri bakımından yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması ile tercihler, diğer görevler bakımından ise yazılı sınav sonuçları ile tercihler esas alınarak puan üstünlüğüne göre atama yapılır. Başarı puanlarının eşitliği halinde, sırasıyla; hizmet süresi fazla olanlara, daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara, üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara öncelik verilmek suretiyle, en yüksek puandan başlamak üzere başarı sıralaması belirlenir.
(2) Atamaları yapılanlardan, yasal süresi içinde görevine başlamayanların atamaları iptal edilir. Bu durumda olanların görevde yükselme suretiyle atanabilmeleri için, bu Yönetmelikte öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde görevde yükselme sınavına yeniden girmeleri ve başarılı olmaları gerekir.
(3) Duyurulan kadrolardan;
a) Atama şartlarını taşımadıkları için sınavların geçersiz sayılması veya bu sebeple atamaların iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanılmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi,
b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çıkarılma, başka unvanlı kadrolara ya da başka bir kuruma naklen atanma
sebepleriyle boşalan kadrolara, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavlarına ilişkin başarı listesinin kesinleştiği tarihten itibaren altı aylık süreyi aşmamak üzere başarı listesindeki sıralamaya göre atama yapılabilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.