
Müdür başyardımcılığı kadrolarının tamamı kaldırılmalıdır
Müdür başyardımcılığı kadrolarının tamamı kaldırılmalıdır.
Özellikle son dönemlerde sınavla yönetici seçimi nedeniyle birçok başarılı öğretmen yöneticilik sınavına girerek idari kadroya geçmektedir. Boşalan yerlere çoğu kez –son atamalarda olduğu gibi- ücretli öğretmenler yerleştirilmektedir.
Eğitimci olarak, maddi manevi büyük emeklerle yetiştirilen birçok kişi atıl duruma düşürülmemelidir.
Özellikle müdür başyardımcılığı görevleri okul ve kurumlarda çoğu kez iki başlı bir görüntü ortaya çıkarmakta ve sürtüşmelere zemin hazırlayabilmektedir.
İdarecinin fazla olması öğretmenler üzerinde de bir “tavır belirleme” sorunu oluşturabilmektedir.
Mevcut durum
Öğrenci sayısı 4.,5.,6.,7. ve 8. Sınıflarda 60 ve üzeri olan okulların bir müdür normu ve müdür yardımcısı normu var. Yani bir başka ifadeyle 60 öğrenciye iki idareci. (Tabi öğretmenler hariç)
Bir de yatılı okullar var ki evlere şenlik. Ülkemizde 40-50 yatılı öğrencisi olan pansiyonlu okullar kıyamet gibi. Olaya bakın şimdi: bir müdür, bir müdür yardımcısı, pansiyon olduğu için ilave bir müdür yardımcısı ve pansiyon olduğu için müdür başyardımcısı. 60 öğrenciye 4 idareci! “Ülkemizde böyle okul var mı?” mı dediniz?
Bir meslek lisesi: bir müdür, bir müdür yardımcısı, tam gün-tam yıldan 1 müdür yardımcısı, Anadolu lisesi kadrosu, pansiyon için bir müdür yardımcısı ve müdür başyardımcısı. Toplam: 6 yönetici. Öğrenci sayısı mı? Hiç önemli değil. 200-300 varsayalım.
Bu örnekleri çoğaltabiliriz.
Yapılması gerekenler
Öncelikle müdür başyardımcılığı kadrolarının tamamı kaldırılmalıdır.
“Müdür Başyardımcısı Norm Kadrosu
Madde 7- Kapsama dahil okul ve kurumlardan;
a) Yatılı veya pansiyonlu okullara,
b) Öğrenci sayısı 500 ve daha fazla olan;
1) Her türdeki Anadolu liselerine,
2) Fen liselerine,
3) Çok programlı liselere,
c) 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu uygulaması çerçevesinde işletmelere beceri eğitimi için en az 100 öğrenci gönderen meslekî ve teknik öğretim okullarına,
d) Bünyesinde ilköğretim okulu ve lisenin birlikte bulunduğu özel eğitim okullarına,
e) Müdür yardımcısı sayısı üç ve daha fazla olan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarına,
bir müdür başyardımcısı norm kadrosu verilir…”
Yukarıdaki maddelerde sayılan tüm özellikler zaten birer müdür yardımcısı gerektiren özelliklerdir. Yani yönetmelik bizzat içinde mükerrer görev tanımıyla kendi içinde sakatlıklarla doludur.
Mevcut müdür başyardımcıları mağdur edilmeden ve görev süreleri dolana kadar kalmaları sağlanmak suretiyle bu kadrolar iptal edilmelidir. (Nitekim Halk Eğitim Müdürlüklerinde müdür başyardımcılıkları kadroları iptal edilmiştir.)
Artık e-okul ve her türlü bilişim hizmetiyle kırtasiyecilik giderek azalmıştır. Dolayısıyla en azından 200’ün altında öğrencisi olan okullarda müdür yardımcılığı kadroları iptal edilmelidir.
Hangi özelliği bulunursa bulunsun öğrenci sayısı 400’ün altında olan hiçbir kurumun müdür yardımcısı ikinin üzerinde olmamalıdır. Pansiyonu olan okullara ilave bir müdür yardımcısı verilmelidir. Ancak müdür yardımcısı sayısı 600 öğrenciye kadar 3’ü geçmemelidir.
“İş yükü fazla, evrakla uğraşmak çok zor.” gibi gerekçeler öne sürülüyorsa o görevi benim yetişmiş öğretmenim değil lise mezunu bir memur yürütmelidir.
Tüm bunları yaparken de öğretmenlik mesleğinin cazibesi artırılmalıdır. Öğretmenler idarecilik için kıyasıya yarış içinde olmamalıdır.
Sendikalarsa popülist olmamalı, ülke kaynaklarını düşünmeli, gerçekçi olmalıdır. Bu yazdıklarım sahada yapılan araştırmalarla gözlemlenmelidir.
Hasılı; bu israf bitirilmelidir.
Adil Türk
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.