OKULLARDA KURUCU MÜDÜRLÜK

OKULLARDA KURUCU MÜDÜRLÜK

OKULLARDA KURUCU MÜDÜRLÜK

Yeni açılan eğitim kurumlarına bilindiği üzere, eğitim kurumunu, kurumun amacına uygun eğitim ve öğretim hizmetlerine hazır hale getirmek üzere, eğitim ve öğretime açılıncaya ve norm kadro verilinceye kadar kurucu müdür atanmaktadır.
Peki, kurucu müdür olarak kimler atanmaktadır? Eğitim kurumlarına yapılan kurucu müdür atamalarında herhangi bir kriter getirilmemiş olmasından dolayı daha çok yıldızı parlatılmak istenen kişiler kurucu müdür olarak atanmaktadırlar. Sınavsız kritersiz müdür olmanın bir yolu olarak görülmektedir. 10-15 yıllık müdür yardımcısı olarak çalışan bir kişinin sınava girmeden müdür olarak atanamadığı düşünülürse kurucu müdürlüğe tanınan hakların ne kadar büyük olduğu görülecektir. Bu durum birçok eğitimciyi fazlasıyla rahatsız etmektedir. Bunun yanında yönetici değerlendirme formu ek-2 de kurucu müdür olarak görev yapan kişinin kendi kurumunu tercih etmesi halinde 5(beş) puan verilmesi de tamamen ayrı bir konu olarak göze çarpmaktadır.


Yönetici değerlendirme formu Ek-2 de öğretmenlikte her geçen yıl için 0,24,müdür yardımcılığına 0,65, müdürlük için 0,84 puan verildiği düşünüldüğünde, verilen 5(beş) puanın ne kadar önemli ve yüksek bir puan olduğu görülmektedir. 20 yıllık öğretmenlik hizmetinin bir kurucu müdürlük puanı kadar etmediği açıkça görülmektedir.


Kurucu müdürlüğün elbette zor yanları vardır, kurucu müdürün o eğitim kurumuna büyük faydaları olmaktadır, ancak bunun karşılığı 5(beş) puan değil de 1(bir) puan gibi kamuoyuna tatmin edecek bir puan değeri olabilir.


Kurucu müdür ataması yapılacak eğitim kurumu, tıpkı yeni eğitim-öğretime açılacak kurumlara yapılan öğretmen atamasındaki gibi duyurusu yapılarak isteyenler arasında hizmet puanı veya ek-2 deki puanlamaya göre tercih edenler arasından görevlendirilebilir. Buna da kimsenin itirazı olacağını zannetmiyorum. Ayrıca Kurucu müdür olarak görevlendirilecek kişilerin bu konuda tecrübeye sahip, okul müdürü kadrosunda çalışanlar arasından seçilmesinin de daha doğru olacağı kanaatini taşıyorum.


4+4+4 Eğitim sistemiyle birlikte Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliğinin yeniden düzenlenerek çıkacağı duyumları alıyoruz. Yakında Kariyer basamaklarındaki düzenlemenin de çıkacağını düşünürsek yönetici değerlendirme formu ek-2'nin de yeniden düzenlenmesi kaçınılmazdır. Çıkacak yönetmelikte bu hususların dikkate alınması büyük önem arz etmektedir.


Saygılarımla…

Mustafa YILDIRIM
Eğitimci Yazar


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.