Yönetici Atamada Bir Hile Daha

Yönetici Atamada Bir Hile Daha

Milli Eğitim Bakanlığı 28 Şubat tarihinde eğitimcilerimize bir darbe daha vurdu ve tarihinin en kötüleri arasında yer alacak; tek kelimeyle paçavra, ucube bir yönetici atama yönetmeliği yayımladı. Bu yönetmeliğe tüm sendikalar, eğitim medyası ve eğitimcilerimiz tepki gösterdiler. Milli Eğitim Bakanlığının maksadının üzüm yemek değil bağcıyı dövmek olduğu aşikardır. Bu yazımızda ucube yönetmelikteki rotasyon hilesini kaleme alacağız.

  Milli Eğitim Bakanlığı "ölümü gösterip sıtmaya razı etmek" deyimini uygulamak istemektedir. Rotasyon(zorunlu yer değiştirme) uygulaması ilk çıktığında sadece  kurum müdürlerine uygulanacaktı sonra memurluktan farkı olmayan müdür yardımcılarına da uygulanmaya başlandı daha sonra öğretmenlere de uygulanacağı söylendi. Bu gidişata dur denilmez ise öğretmen rotasyonunun da yasalaşacağı bellidir. Açıkça söylemek gerekirse, öğretmen rotasyonu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından konuşulmuş hatta uygulamaya sokulmaya bile çalışılmıştır. Eğitimcilerimiz maalesef önce alıştırılıyor sonra ise en kötü uygulama gösterilip kötüye razı ediliyor.

 

            Milli Eğitim Bakanlığında rotasyon sadece eğitim kurumu müdür ve müdür yardımcılarına uygulanmaktadır. İl müdürlerine, il müdür yardımcılarına, şube müdürlerine,ilçe müdürlerine... hatta şube müdürlüğü hakkı verilen ve yönetici olarak nitelendirilen şeflere uygulanmakta mıdır? Tabi ki hayır. O zaman şunu sorabiliriz; Milli Eğitim Bakanlığının tek derdi eğitim kurumu müdür ve müdür yardımcılarıyla mıdır?

 

            Şimdi gelelim ucube yönetmelikteki rotasyon hilesine; yasal ve hukuksal düzenlemelerde rotasyon, kelime anlamı olarak "zorunlu yer değiştirme",rotasyona uğrayan personel ise "zorunlu yer değiştirmeye tabi personel" anlamına gelmektedir. Bilindiği gibi öğretmen atamalarında eşi subay, polis, kaymakam, vali vb. gibi zorunlu yer değiştirmeye tabi personel olan öğretmenlere imtiyazlar tanınıyordu. Şuanda mevzuatta bulunmasa bile bu kişilerin eşlerine fiili olarak imtiyazlar tanındığı bilinmektedir. İmtiyaz sahibi personellerin öğretmen eşlerinin tayin konusuna çözüm bulmak için bu kurumların üst amirlerinin zamanın Milli Eğitim Bakanıyla görüşerek personellerinin öğretmen eşlerinin tayin sıkıntılarına çözüm istedikleri kamuoyuna yansımıştı. Milli Eğitim Bakanlığına soralım; eşi okul müdürü olan yada müdür yardımcısı olan ve zorunlu olarak yer değişikliği yaptırılan eğitimcilerin öğretmen eşlerinin durumunu hiç düşündünüz mü? Tabi ki hayır. Onlar önemli değildi nasıl olsa, aralarında 100 km-150 km varmış önemli mi...

 

            Ucube yönetmelik "rotasyon(zorunlu yer değiştirme)" lafzını kaldırarak "çalışma süresine bağlı yer değiştirme" lafzını getirmiştir. Kısacası zorunlu yer değiştirme değil çalışma süresine bağlı yer değiştirme. Böylelikle zorunlu yer değiştirmeye tabi personele sağlanan kolaylılardan eğitimcilerin yararlanması engellenecektir. Bu kolaylıkların tekrardan yasalaşmasının hazırlıklarının yapıldığını duymaktaydık fakat bu kelime oyunuyla tescillemiş oldu. Yönetmeliğin 14. maddesinde

 

MEB EĞİTİM KURUMLARI YÖNETİCİ ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ

Çalışma süresine bağlı yer değiştirmeler

MADDE 14 -Tercihte bulunmayan yöneticilerin yer değişiklikleri, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen şartı taşımak kaydıyla, boş eğitim kurumlarına kurayla gerçekleştirilir. (1) Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yaptıkları eğitim kurumunda sekiz yıllık çalışma süresini tamamlayan yöneticilerin görev yerleri, hizmet puanlarının %70'i ile Ek I Yönetici Değerlendirme Formuna göre hesaplanan puanın %30'u alınarak belirlenen yer değiştirme puanı üstünlüğüne göre, tercihleri alınarak il içinde 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen şartı taşımak kaydıyla değiştirilir. 

 

 

            demektedir. Rotasyonda, hizmet puanı yani öğretmen atamalarında geçerli hizmet puanının kullanılacağını düşünürsek; bu puanın %70'i hesaba katılacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı bu zamana kadar yönetici atamada hizmet puanı kullandı mı? Hayır, kullanmadı. Ne ilk atamada, ne rotasyonda nede isteğe bağlı atamalarda. Öğretmen yer değiştirme kriteri olan, yöneticilikle alakası bulunmayan, bu zamana kadar hiçbir yöneticinin göreve atanma kriteri olmamış hizmet puanı neden kullanılmaya başlandı? Hizmet puanı devreye girdiğinde Ek-1'in %30'unun hiçbir anlamı yoktur. Burada amaç o zaman nedir? Bu şekilde yapılacak atamalarda; sınavla atanan, genç eğitimcilerimiz zararlı çıkacaktır. Çünkü; sınavlarda başarılı olarak eğitim yöneticiliğine atanan genç eğitimcilerimizin öğretmenlik hizmet puanı çok düşüktür. Bu uygulamayla otuz beş ve kırk yıllık eğitimciler en iyi yerlere atanabilecektir. Sınavla atanan idareciler bu uygulamadan zarar görecek, önleri kesilmiş, çalışma azim ve verimlilikleri yok edilmiş olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı sınav kazanarak eğitim yöneticisi olanlardan intikam mı almaya çalışmaktadır? Görüldüğü gibi rotasyon artık kıyıma dönüşmüştür. Aile birliğini parçalayan, cezalandırmaya yönelik, eğitime hiçbir katkısı olmayan, kurum hafızalarını sıfırlayan bir uygulama halini alan rotasyon biran önce kaldırılmalıdır. Kaldırılmaz ise rotasyon genişletilerek sadece eğitim kurumu müdür , müdür yardımcıları ve öğretmenlerine uygulanan bir sistem halini alacaktır. Ucube ve garabet örneği yönetmelikle bu niyet gün yüzüne çıkmış ve rotasyonun kaldırılma zamanı gelmiştir.

 

            Önceki yönetmelikle istek ve iki yıllık bekleme süresi sunulan norm fazlası idarecilere ucube ve garabet örneği yönetmelikle sürgün gibi atama reva görülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı ben ne dersem o olur, istediğimi yaparım kimse de bana karışamaz demektedir. Unutulmamalıdır ki bu insanları 4+4+4 sistemiyle norm fazlası yapan Milli Eğitim Bakanlığıdır.

 

            Milli Eğitim Bakanlığının eğitimcilere bilmeden bu kadar zarar vermesi imkansızdır. Eğitimcilerimiz zaten çok zor durumdadır. Üniversite mezunu olup 14 yıldır devlet memuru olarak çalışan hangi memur 1930 TL maaş almaktadır? Eğitimin başarısı bu ülkenin başarısıdır. Her ülkenin geleceği eğitimle oluşturulur ve şekillendirilir. Unutmayın ki hangi programı, hangi sistemi getirirseniz getirin eğitimciniz mutlu ve huzurlu değilse başarıya ulaşamazsınız. Tabi başarı gibi bir derdiniz varsa...

 

Not: MEB'in hizmet puanından kastı kişisel kanaatime göre Ek-1'de yer alan hizmet bölümündeki puanlamadır. Fakat MEB'in bu durum için ayrı bir açıklama yapması gerekecektir. MEB çelişkilerle dolu ve açıklamalara muhtaç yönetmeliği yayımlamaktan çekinmemiştir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.