Çırak ve Staj primlerine ilişkin kanun tasarısı gündemde!

Çırak ve Staj primlerine ilişkin kanun tasarısı gündemde!

Çıraklık ve staj süreçlerindeki prim mağduriyetini sona erdirecek bir kanun tasarısı geliyor! Milyonlarca işçiyi ilgilendiren bu adım, geriye dönük primlerin çalışma hayatına yansımasını sağlayacak. Detaylar haberimizde.

Çıraklık ve staj primlerinin mağduriyeti son buluyor!

Geriye dönük primlerin emeklilik sürecinde sayılmaması, özellikle çıraklık ve staj dönemlerinde yaşanan bir sorundu. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu mağduriyeti gidermek adına önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.

Kanun tasarısı detayları

Çıraklık ve staj süresinde yapılan primlerin çalışma hayatına yansıtılması için torba yasaya ek bir düzenleme yapılacak. Özellikle işçi olarak çalışan çırakların ve stajyerlerin primleri, iş sürecinin bir parçası olarak kabul edilecek. Bu sayede, meslek liselerinde ve iş yerlerinde geçirilen süreler emeklilik süreçlerine etki edecek.

Çıraklık ve staj süreleri için belirlenen kurallar

  • Bir kişi 1 aydan az bir süre staj yaptığında, bu süre primlerine yansıtılmayacak.
  • Ancak ortalama 3 aydan uzun süre staj veya çıraklık yapmış kişilerin primleri geçerli olacak.
  • Ücretli stajlarda kişilere prim hakkı verilirken, zorunlu olan stajlar eğitim süreci olarak kabul edilecek.
  • Çıraklık ve staj dönemlerinde yansıtılan primler genel sağlık sigortası kapsamında ödenmediğinde, çalışma hayatına etkisi olmayacak. Ancak genel sağlık sigortası kapsamında ödenen primler, çalışma sürecine dahil edilecek.

Bu düzenleme ile çıraklık ve staj dönemlerindeki prim mağduriyeti sona erecek, milyonlarca işçi geriye dönük primlerin emeklilik sürecine yansımasını görebilecek.