MEB sözleşmeleri feshetti! 8 bin 406 öğrencinin staj yaptığı yerlerle anlaşmalar bitti!

MEB sözleşmeleri feshetti! 8 bin 406 öğrencinin staj yaptığı yerlerle anlaşmalar bitti!

Öğrencilerin stajlarını sürdürdüğü işletmeler denetlendi. 94 bin 301 işletme içerisinden iş sağlığı ve güvenliği şartlarına uygun olmayan 8 bin 406 iş yerinin sözleşmesi bitirildi. İşte detaylar…

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in atmış olduğu imza ile 2 Şubat 2024'te yayımlanan "Mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği" konulu genelge çerçevesinde, mesleki eğitim sürecindeki öğrencilerin beceri eğitimleri aldığı işletmelere yönelik denetimlerin artırılması ve buralarda gerçekleşen eğitimlerin yoğunlaştırılmasına dair yeni kararlar alınarak yürürlüğe girmişti.

Aynı mevzuat hükümleri gereği, mesleki eğitim kapsamında "iş sağlığı ve güvenliği" açısından şartları uygun olmayan yerlerle yapılan sözleşmelerin feshedilmesi, bu iş yerlerine öğrenci eğitimi için gönderilmemesi, denetimlere meslek birlikleri ile eğitim müfettişlerinin de ilgilenilmesi üzerine durulmuştu.

Atölye ve laboratuvarlar yakından inceleniyor!

Bakanlık yetkililerinin vermiş olduğu bilgilere göre; genelgenin yürürlüğe girmesinin ardından geçen 2,5 aylık süreçte, öğrencilerin beceri eğitimi aldığı belirli işletmelere yönelik denetimler ile birlikte iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eğitimlerde hızlı gelişmeler yaşandı.

Bakanlığın 81 il valiliğine göndermiş olduğu genelge hükümleri kapsamında, şubat ayında il istihdam ve mesleki eğitim kurulları acil gündemle valilik bünyesinde toplantı düzenlendi. Yapılan toplantılar sonucunda MEB’le birleştirilen raporlarda, 94 bin 301 işletmeye yönelik meslek birlikleriyle denetimler yapılmış oldu. Sonlanan çalışmalarda bugüne dek bu işletmelerden iş sağlığı ve güvenliği şartlarına uygun olmayan 8 bin 406'sının sözleşmesinin son verilmesine karar verildi.

Öğrenciler yeni işletmelere gönderilecek!

Anlaşması feshedilen işletmelerde, gerekli koşullar sağlanana kadar staj ya da beceri eğitimleri için öğrenci gönderimi yapılmayacak. Sözleşmesi sonlanan iş yerlerinde bulunan öğrenciler, yeni işletmelerde eğitimlerini sürdürecek.

Bununla birlikte, 425 bin 821 öğrenci ile 38 bin 697 personel, öğretmen ve yöneticiye iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eğitimlerini aldılar. Bakanlığın ilgili mevzuat ve genelge hükümleri kapsamında yürüttüğü çalışmalarla, denetim yapılan iş yeri sayısı bu konuda eğitim gören kişilerin sayısında artış görülüyor.