Bu nasıl ceza, bu nasıl öğretmen!

Bu nasıl ceza, bu nasıl öğretmen!

Bu nasıl ceza, bu nasıl öğretmen!

Almanya’nın Ludwigshafen kentinde bir öğretmenin ilkokul 4’üncü sınıfa giden yabancı kökenli öğrencisine verdiği ve bir aydır devam eden ‘ters oturma’ cezası büyük tepki çekti. Çocuğun psikolojisinin bozulduğunu ve bir aydır geceleri sürekli altına kaçırdığını söyleyen aile soluğu avukatta aldı.

ALMANYA’nın Ludwigshafen kentindeki ‘Grimm Kardeşler Okulu’nda (Brüder-Grimm-Schule) bir öğretmen, Fas kökenli öğrencisine tahtaya karşı ‘ters oturma’ cezası verdi. Ancak ceza bir türlü bitmedi. Bu sırada çocuğun psikolojisi bozuldu. 15 Nisan günü bir sınıf arkadaşı, ceza alan öğrencinin annesine “Öğretmenimiz çocuğunuza sınıfta tahtaya karşı ters oturma ceza verdi ve bu uzun süredir devam ediyor” diye bilgi verdi. Bunun üzerine hemen avukata başvuran anne Asmaa Sanaaoui, çocuğunun son haftalarda stresli olduğunu, problem yaşadıklarını, daha önce hiç yapmadığı halde bir aydır geceleri sürekli altına kaçırdığını söyledi. Müvekkilinin tüm yaşananları gözyaşları içinde kendisine anlattığını belirten avukat Yalçın Tekinoğlu, Hürriyet’e konuştu:

‘ÖĞRETMENİN YETERLİLİĞİ ŞÜPHELİ’
“Bu ciddi olay nedeniyle müvekkilime sınıf öğretmeni ile bir görüşme yapmasını tavsiye ettim. Öğretmen neden böyle bir uygulamaya gittiğini izah etmeli. Çocuğun gösterdiği semptomlar olmasa bile bu tür cezalar çocuğa hem fiziksel hem de psikolojik olarak zarar verir. Zaten çocuk öğretmeninin önünde davranış bozuklukları sergilemiş ve öğretmeninin hasta olmasını istediğini söylemiş. Bu tür cezalarla çocuk derslerin önemli bir bölümünü kaçırır, tahtada yazılanları izleyemez ve hiçbir şeye katılım sağlayamaz. Çocuk tam anlamıyla sınıfın geri kalanından ayrılır. Öğretmenin bu cezayı pedagojik olarak mantıklı bir önlem olarak savunmaya çalışması, bu öğretmenin yeterliliği hakkında da önemli bir şüphe uyandırır.”
Öğrenciyle ilgili verilen doktor raporu.

‘MAHKEMEYE BAŞVURDUK’
“Bu ceza aynı zamanda çocuğun ruh sağlığının da ihlalidir. Yine bu ceza, çocuğun önemli ölçüde dışlanması ve aşağılanması anlamına gelir. Cezaya maruz kalan çocuğumuzla ilgili elimize ulaşan doktor raporunda şu ifadelere yer verildi. ‘Yukarıda adı geçen hastamız aşağıdaki şikâyetlerle düzenli aile hekimi tedavimizdedir. Teşhisler; Panik ataklar, uyku ve konsantrasyon bozuklukları, gece enürezisi, depresif ruh halleri, anksiyete atakları. Hastamız, okuldaki huzursuzluğundan bu yana yukarıda adı geçen semptomları yaşıyor. Hasta ve annesine psikolojik destek verildi.’”
Avukat Tekinoğlu, “Suç teşkil eden bir olay olduğundan hareketle çocuğa verilen bedensel zarar nedeniyle aylarca ters oturma cezasını veren sınıf öğretmeni C.R.’yi iyi niyetli yaklaşımlarımızla ikna etmeye çalıştık ancak başarılı olamadık. Bunun üzerine mahkemeye başvurumuzu yaptık” dedi.

Kaynak: hurriyet.com.tr

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum