İşçiler ayaklanacak: Yüzde 56 oranında mutabık kalınmadığından ayaklanacaklar

İşçiler ayaklanacak: Yüzde 56 oranında mutabık kalınmadığından ayaklanacaklar

Ülke genelinde yapılan görüşmeler kapsamında TİS yapılırken sonuçlar açıklanıyor. İşte detaylar...

Asgari ücret, emekli maaşları ve memur zamları sonrasında özel sektör zamları ile ilgili de gelişmeler takip ediliyor. Seçim öncesinde hız kazanmakta olan gelişmeler durağanlaşırken özel sektör ile ilgili varılan zam kararları da alınmaya devam ediyor.

Son açıklanan zam detayları ile ilgili İş Sendikası, Tek Gıda ile anlaşma yapılamadığından dolayı gerginlik hat safha da yer alıyordu.

İşçiler hakkını istiyor

Toplu İl Sözleşmesi olan TİS görüşmeleri kapsamında adres bu sefer Kartepe de yer alan Fritolay fabrikasında. 370 kişiyi ilgilendirmeyen olan zam görüşmeleri Tek Gıda sendikası ve fabrika yetkilileri arasında düzenlenirken, sendika ve çalışanların hoşuna gitmemekte olan zam açıklamaları geldi. Geçilen aya kadar açıklama gerçekleşen zam oranları yüzde 100 üzerinde yer alırken kurumlar ve belediyeler enflasyon rakamlarında ezilmeme nedenlerini açıklıyor.

Maaş zam oranları yüzde 56 oldu

Konuşulan fabrika ve sendika arasında yapılan toplantı da zam oranları ve sosyal yardımlar hakkında anlaşma yapılamadı. Toplantı sırasında sendika ilk 6 ay açısından 50 bin Türk Lirası seyyanen zam ile beraber bin Türk Lirası kıdem isterken, 2.6 ayında ise 6 aylık enflasyona yüzde 20 oranında zam yapılmasını talep etti. Mevcut olan 17.033 Türk Lirası bulunan yardım paketinin 130 bin Türk Lirası olması talebini sunmakta olan sendika bayram için yapılacak yardımlar hakkında da işçilerin taleplerini sundu.

Kurban bayramı içerisinde 15 bin Türk Lirası ve Ramazan bayramında da 10 bin Türk Lirası erzak yardımı talep edilen teklif fabrika tarafından kabul edilmedi. Fabrika zam teklifi olarak yüzde 56 derken sendikanın da yapılan bu zammı kabuk etmemesi üzerine ortamda gerginlik yükseldi. Yeniden toplantı tarihi 19 Nisan olarak belirlendi. Orta yol bulunması gerektiği belirlendi.

Fabrika zamları ve sendika teklifleri arasında büyük bir fark olmasından dolayı sendika enflasyon ve yaşam maliyetlerinin artması nedeniyle bu oranları açıklamış olduğu fabrika ise bu yapılan talebi karşılayamayacak durumda olduğu düşünülüyor.