Kombiyle vedalaşmanın zamanı geldi: Enerji de yeni bir adım

Kombiyle vedalaşmanın zamanı geldi: Enerji de yeni bir adım

Enerji sektörü içerisinde bir dönüşüm meydana geldi. Türkiye genelinde kombiler açısından yeni dönem başlıyor. İşte detaylar...

Bu kapsam içinde 1 Ocak 2025 tarihinden sonrasında kombiler kaldırılıp yerine enerji kullanımı gelecek.

Kombi kullanımına son

Bu yapılması planlanan adımın temel hedefi, fosil yakıt kullanılmasının azaltılması ve enerji kullanımımdaki verimliliğinin arttırılmasıdır. Yapılan bu yeni uygulama ile doğal gaz kullanımındaki zorunlu çevresel ve güvenlik denetimleri yapılacak. Yapılmakta olan düzenli denetimler araç muayenesi gibi gerçekleşecek ve kombiler insan kullanım güvenliğini artırarak çevre dostu olan kullanım durumuna yönlendirecek.

Neden kombiler kullanılmayacak

Yapılmakta olan bu değişim ile Türkiye’nin Avrupa Birliği kurallarına ve çevresel olan standartlara uyum sağlama çabalarından biridir. Daha temiz olan ve yeşil bir alternatif geçiş sağlanması karbon salınım miktarını azaltmak ve çevre dostu olan enerji geleceğine katkı sağlanmasını amaçlamaktadır.

Avrupa Birliği Uyum Yasasının uygulanması ile beraber, Türkiye de enerji politikalarının daha sürdürülebilir bir çevre dostu olması hedeflenmektedir. Bu yapılan düzenleme ile beraber eski ve enerji verimlilik düzeyi düşük olan kombilerin yerine daha çevre dostu ve enerji tasarrufu sağlayan modeller yerlerini alacaklar.

Türkiye de enerji sektöründe yapılan bu dönüşüm, küresel sürdürülebilirlik ve yeşil kullanımı hedefi ile uyumlu olarak ilerleyerek, uluslararası standartlara adapte olmasını hedeflemektedir.

Bu yeni dönem 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir. Avrupa Birliği’nin çevre dostu olan bir yaşama geçme çabası kapsamında önemli bir adıma imza atıldı. Fosil yakıt kullanımının azaltma hedefi ile yola çıkmakta olan Avrupa Ülkeleri, enerji tüketimi konusunda köklü değişiklikler yapmayı planlıyor.

Uzun süre yapılan görüşmeler sonrasında Avrupa Parlamentosu, ulusal olan hükümet ve Avrupa Komisyonu Yeni Binalar Enerji Performansı Direktifi kapsamında anlaşmaya imza attı. Bu yapılan anlaşma da 2040 yılına kadar Avrupa Birliği’nde fosil yakıt kullanımının sonlanması bekleniyor.

Avrupa Birliği doğal gaz kullanım durumunu kademeli bir şekilde azaltacak. Bu alınan karar kapsamında 2040 yılına kadar doğal gaz kombilerinin kalkması ve yerlerine enerji dostu alternatiflerin getirilmesi amaçlanıyor. 1 Ocak 2025 tarihinden sonra Avrupa Birliği ülkelerinde fosil yakıt kombilerin kullanım durumlarına izin verilmeyecek.

Belirlenmektedir olan bu hedef kapsamında ev ısıtma sistemleri Avrupa Birliği karbondioksit emisyonlarını oluşturma durumu dikkate alınıp Sıfır Emisyon Binalarının inşaatına başlanacak.