Yatay geçişle ilgili merak edilenlere YÖK’ten açıklama geldi! Özel öğrencilik imkânı kimlere tanınıyor?

Yatay geçişle ilgili merak edilenlere YÖK’ten açıklama geldi! Özel öğrencilik imkânı kimlere tanınıyor?

Yükseköğretim Kurulu’ndan bazı öğrencilere yatay geçiş hakkı verilmesine ilişkin açıklamalar yapıldı. İddialara yanıt gecikmedi. İşte detaylar…

Yükseköğretim Kurulu’nun, son dönemde çok konuşulan Sudanlı ve Filistinli yükseköğretim öğrencilerine tanıdığı hak sürekli gündemde. YÖK’ün yapmış olduğu açıklamaya göre Sudanlı ve Filistinli olan öğrencilere koşulsuz şekilde yatay geçiş hakkı verilmediğinin üzerine duruldu. Bunun yerine o öğrencilere 'özel öğrencilik' imkanı tanındığı belirtildi.

YÖK’ten beklenen açıklama geldi!

Yükseköğretim Kurulu’ndan öğrencilere beklenen açıklama yapıldı. Sudanlı ve Filistinli yükseköğretim öğrencileri için koşulsuz yatay geçiş hakkı verildiği iddiaları devam ederken YÖK bu iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

YÖK’ün yapmış olduğu açıklamada "Ukrayna krizinde olduğu gibi savaş nedeniyle öğrenimini devam ettiremeyen öğrencilerden şartları uygun olan öğrencilere yatay geçiş hakkı tanındı, uygun olmayan öğrencilere de bir anlamda misafir öğrencilik anlamına gelmekte olan 'özel öğrencilik' imkânı tanınmıştır" diye açıklama yapıldı.

Savaştan dolayı eğitimini sürdüremeyen öğrencilere kapımız her zaman açıktır!

YÖK’ten Filistin ve Sudanlı olan öğrencilere yatay geçiş hakkı verilmesine ilişkin iddialara cevap niteliğinde bir açıklama geldi. Açıklamanın devamında şu ifadeler bulunuyor;

"Türkiye dünyanın vicdanı konumundadır. Savaştan dolayı eğitimini sürdüremeyen misafir öğrencilere üniversitelerimizin kapıları, geçmişte ve yakın zamanda olduğu gibi bugün de açık durumdadır. Bu kapsamda savaştan dolayı ülkelerinde eğitimine devam edemeyen Sudanlı ve Filistinli öğrenciler, şartları yerine getirmeleri durumunda bu koşul ile birlikte yatay geçiş için üniversitelerimize müracaat etme hakkı sunulmaktadır. Şartları uygun olmayan öğrenciler için ise bir süre misafir öğrenci olarak öğrenimlerine üniversitelerimizde devam ete hakkı tanınmaktadır.

Herkes tarafından bilinmelidir ki savaş mağduru olan misafir öğrencilere tanınmakta olan özel öğrencilik imkânı, iddia edildiği gibi Türk vatandaşı olan ve halihazırda eğitimine devam eden öğrencilerimiz için bugün veya gelecek dönemde herhangi bir hak kaybına sebep olmayacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur.” İfadelerine yer verildi.