Son Öğretmen Atamasına Göre Kontenjanın Düşürülmesi Beklenen Branşlar

Son Öğretmen Atamasına Göre Kontenjanın Düşürülmesi Beklenen Branşlar

2023 Öğretmen Atamasına Göre 2024'te Kontenjanının Düşürülmesi Beklenen Branşlar...

2024 öğretmen atamalarıyla ilgili belirsizlik durumu devam etmektedir. Öğretmen atama takviminin yayınlanmasıyla belirsizlik durumu sona erecek. Gözler bayramdan sonra yapılması beklenen Kabine Toplantısında. 100 farklı branştan mezun yaklaşık 500 bin öğretmen sıralamasının kontenjanda olup olmadığını merak ediyor. 2023 Öğretmen Atamasına Göre 2024'te Kontenjanının Düşürülmesi Beklenen Branşlar ise analizler sonucunda şu şekilde;

"Tahmini kontenjan sayısı kesinlik vermez. Son öğretmen ataması 2023 yılında 45 bin olarak yapıldı. 2024 atamasının bu bantta yapılmayacağı söyleniyor. Genel atama sayısının bir hayli düşük olacağına yönelik söylentiler mevcut. Genel sayı düştükçe branşlara verilen kontenjan sayısı da düşürülmüş olacak. Fakat MEB'in geçmiş atamaları, norm ihtiyaçları incelendiğinde genel kontenjan da branş oranının düşürüleceği düşünülen branşlar;

  1. Sınıf Öğretmenliği: Sınıf öğretmenliği temel eğitimin en önemli parçası. Yıllardır yapılan öğretmen atamalarında özel bir proje olmadığı takdirde en yüksek atamaya sahip branş olma özelliğinde. 2023 öğretmen atamasında 7.878 kontenjan alarak 45 bin atamada önemli oran sahibi oldu. Öğretmen ihtiyacının fazla olan branşlardan biridir. Lakin sınıf öğretmenliğinin 2023 atamasında olduğu gibi 8 bine yakın kontenjan alamayacağı düşünülüyor. Genel kontenjanın düşük olması ve 100 branşa dağıtılacağı da hesaba katılınca 2024 atamasında oranının düşürüleceği tahmin ediliyor.
  2. Tarih: Lise branşları 2023 öğretmen atamasında genel sayıya bağlı olarak alım sayılarını yükseltti. Son öğretmen atamasında tarih branşına 1408 kontenjan verildi. Norm ihtiyacının bir önceki atamada eritildiği düşünülmekte. 2024 atamasında oranının düşürüleceği tahmin ediliyor.
  3. Okul Öncesi: Okul öncesi branşı geçmiş senelerde rekor atama yaptı. Sendikaların araştırmalarına göre tabelada ana okulu olarak gösterilen kurumlar kapatıldı. Son öğretmen atamasında okul öncesi branşına 3269 kontenjan verildi. Öğretmen ihtiyacı halen mevcut fakat genel kontenjanın düşük olması ve 100 branşa dağıtılacağı da hesaba katılınca 2024 atamasında oranının düşürüleceği tahmin ediliyor.

Not: Bahsi geçen branşlarda öğretmen ihtiyacı vardır. Fakat son öğretmen atamasına göre kontenjan oranlarının düşürülmesi beklenmektedir.

Mebpersonel/Özel Haber

Kaynak:Haber Kaynağı