
Yönetici atama yönetmeliğinin taşra eğitim yöneticilerine etkisi!
“Yeni yayınlanan eğitim kurumları yönetici atama yönetmeliği, taşra teşkilatı eğitim yöneticilerinin özlük haklarını olumsuz etkilemiştir. Şube müdürü ve üst görevde bulunanlar okul yöneticiliğine tekrar dönmek istediklerinde sürece yeniden dahil olacaklardır. Üst görevde geçirilen süreler değerlendirilmemektedir.”
Eğitim kurumları yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliği yayınlandı. Doğrusu yayınlanan yönetmelik ile görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği arasında nasıl bir bağ kurulacak anlamış değilim. Daha kapsamlı bir yönetmelik bekliyordum. Bu kadar gürültüden sonra yayınlanan yönetmelik beni hayal kırıklığına uğrattı. Taşra yöneticiliğinden okul yöneticiliğine ya da okul yöneticiliğinden taşra eğitim yöneticiliğine geçişin bu yönetmelik ile sağlanması mümkün değildir. Taşra yöneticiliğinde geçen süreler eski yönetmeliğin 25. Maddesinin 1. fıkrasında değerlendiriliyordu.Asaleten şube müdürlüğü ve üst görevlerde geçirilen süreler 5. Kademe yöneticiliğinden sayılıyordu. Yani A tipi okul müdürlüğünden sayılıyordu… Şimdi ise böyle bir hüküm yok. Anlaşılan şube müdürleri ve üst görevde bulunanlar okul yöneticiliği görevlerine geçmek isterler ise yazılı ve mülakat sınavına girmek zorundalar. Burada büyük bir çelişki oluşmuştur. Okul yöneticiliğinden daha üst görevlerde bulunup tekrar sınav sürecine dahil edilmek doğru olmamıştır.
Kaldırılan yönetmeliğin 25.maddesi;
Yönetim kademelerinde geçmiş sayılan diğer görevler
b) Talim ve Terbiye Kurulu uzmanlığı, eğitim uzmanlığı, eğitim müfettişliği, APK uzmanlığı, eğitim ataşeliği, eğitim müşavirliği ile şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde asaleten geçirilen süreler beşinci kademe yöneticiliğinde,
Yönetmelik yayınlanmadan önceki beklentim yönetim kademelerine taşra yönetim kademeleri dahil edilir, taşra yöneticilerinin okul yöneticiliğine geçişi sağlanır diye ümit ediyordum. Taşra teşkilatının yönetim kademelerinin bu yönetmelikte belirlenmesi lazımdı. Önceki yönetmelikte var olan yönetim kademeleri bile yetersizdi. Taşrada il müdüründen, okul yöneticisine kadar disiplin amirlerinin sıralanması yerinde olacaktı. Ancak olmadı! Yönetmelikte kurum tiplerinin kaldırılması taşra yöneticileri görevde yükselme yönetmeliğinde başka sıkıntıları da getirecektir. Şu okul tipinde şu kadar görev yapan yöneticiler ilçe müdürlüğüne, il milli eğitim müdür yardımcılığına atanabilir hükmü kadük kalmıştır. Bakanlık bundan sonra bu kadrolara sınavsız atama yapamayacaktır.
Görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinin 25. Maddesinde;
ç) (A) tipi eğitim kurumlarında asaleten müdür olarak en az sekiz yıl görev yapanlar il millî eğitim müdürlüğü görevine,
e) (A) tipi eğitim kurumlarında asaleten müdür olarak en az üç yıl veya (B) tipi eğitim kurumlarında asaleten müdür olarak en az beş yıl ya da (A) tipi ve (B) tipi eğitim kurumu müdürlüğünde toplam en az dört yıl asaleten görev yapanlar ilçe millî eğitim müdürlüğü, il millî eğitim müdür yardımcılığı görevlerine,
yer almakta idi. Bakanlığın bir başka sorunu da okul müdürü görevinde olup ta geçici görevlendirilen il müdürleridir. Yeni yönetmeliğe göre birçok il müdürü asaleten atanamayacaktır. Bundan sonra ilçe milli eğitim müdürü ve il milli eğitim müdür yardımcısı atamakta imkansız hale gelmiştir. Mevzuatın birinde yapılan değişikliğin diğerine etkisi de hesaplanmalıdır. Umud ediyorum görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinden taşra yöneticileri çıkarılır. Diğer mevzuata uygun bir yönetmeliğe kısa zamanda kavuşuruz.
Davut ÇALIŞKAN
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.