Ev kredisi çekmek hayal mi oluyor? 2 milyonluk kredinin faizi dudak uçuklattı…

Ev kredisi çekmek hayal mi oluyor? 2 milyonluk kredinin faizi dudak uçuklattı…

Bankaların belirlemiş olduğu kredi faizlerinde yaşanan artışlar, ev alma hayallerini suya düşürüyor. Konut satışlarında geçtiğimiz ay görülen düşüş, bu durumu özetliyor. Kredi faizlerindeki yükseliş ne kadar devam edecek? Detaylar haberimizde…

Bankaların kredi faizlerinde yaşanan artışlar, ev alma hayallerini oldukça zorlaştırıyor. Konut satışlarında mart ayındaki düşüş, bu durumu özetler nitelikte. Özellikle yüksek miktarlarda kredi çekip ev alma planı yapanlar, çektikleri krediden dolayı neredeyse iki ev parası kadar faiz ödemek zorunda kalıyor.

Son günlerde Merkez Bankası'nın sıkı para politikalarından, kredi faizleri de nasibini alıyor. Bankalarda tüketici, ticari, bireysel, konut ve taşıt kredi faizleri önemli ölçüde artış yaşandı. Özellikle konut kredisi faizlerinde görülen artış, konut satışlarının önündeki ciddi bir engel oluşturdu.

2 milyonluk kredinin geri ödemesi ne kadar oluyor?

Bugün Türkiye genelinde ortalama olarak bir konut sahibi olmak için 3 milyon TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Büyük şehirlerde bu rakam çok daha farklı oluyor. Örnek olarak; bir vatandaş 1 milyon TL peşinat vererek 2 milyon TL kredi alması durumunda, 120 ay vadede geri ödemesi 8-9 milyon TL'yi aşıyor. Bu durumda kredi çeken kişi, ortalama bir konut sahibi olmak için neredeyse iki ev parası kadar geri ödeme yapmış oluyor.

Ancak faiz oranlarının daha da artması düşünülürken, kredi çekmek için tereddüt edenlerin sayısı artıyor. Şu anda bankalardaki faiz oranları genel olarak %3 civarında belirleniyor. Bu nedenle 2 milyon TL kredi için aylık taksit tutarı yaklaşık olarak 66.430 lirayı buluyor. Toplamda yapılan geri ödeme tutarı ise 7 milyon 971 bin TL'ye kadar buluyor.

Kredi faiz artışı devam edecek mi?

Kredi faizlerinin artışının devam edip etmeyeceği konusunda şu an için net bir bilgiye erişmek zor. Bu dönemde kredi faizlerinin zirve seviyede olduğu biliniyor. Ancak faiz oranlarının artması ile nakit paranın daha avantajlı hale geleceği de göz önünde bulundurulmalı. Bundan dolayı, vatandaşlar mümkün olduğunca nakitlerini mevduatta tutup kiralık dairede oturmayı daha sık tercih etmekteler.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.