Öğretmenler, Veliler Dikkat! Yazılı Sınavlarda Öğrenci Başarısı Nasıl Arttırılır?

Öğretmenler, Veliler Dikkat! Yazılı Sınavlarda Öğrenci Başarısı Nasıl Arttırılır?

Yazılı Sınavlarda Öğrenci Başarısı Nasıl Arttırılır?

Bakanlık, İl ve İlçe Ortak Yazılı Sınavları bu seneye mahsus olmak üzere çoktan seçmeli test sorularıyla yapılacak. Yeterli alt yapı oluşturulduktan sonra sorular açık uçlu şekilde hazırlanacak. Bunlar dışında diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak.

Açık uçlu sorular cevaplayıcıya kendini özgür biçimde ifade etme olanağı sunuyor. Cevaplayıcının gerekli bilgiye sahip olmasının yanı sıra kendini yazılı olarak ifade edebiliyor olması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin merkeze Türkçe dersini alarak eğitimde yenilikler yaptıklarını belirtmişti. Bu bağlamda okullarda ortak sınav uygulamalarında sorular açık uçlu veya kısa cevaplı biçimde ilerleyen süreçte hazırlanacak.

Bilgi Eksikleri Giderilmeli

Sınavlarda başarılı olabilmek için öğrencinin konuyu iyi anlamış ve özümsemiş olması gerekiyor. Bu açıdan öğrenci derse devam etmeli dersi derste anlamaya özen göstererek eksiklerini gidermeli, bol tekrar yaparak konuyla ilgili alıştırma etkinlikleri çözmeli. Konu yapısına göre çalışma teknikleri değişiklik gösterse de sayısal dersler için bol soru çözmek sözel dersler için ise bol tekrar yapmak uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen yöntemlerdir.

Dil Becerileri Geliştirilmeli

Türkçe dersi değerlendirme ölçütleri 4 dil becerisinden oluşuyor. Okuma, dinleme, yazma ve konuşma. Türkçe yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesi için öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanması gerekiyor. Okuma, bu anlamda en kilit nokta konumunda. Okuma yaparak öğrenciler kelime çeşitliliğini artırırken kendilerini sözlü ve yazılı olarak daha iyi ifade ediyor. Türkçe dersi ile öğrenciler temel dil becerilerini geliştirirken düşünme becerilerini de geliştiriyor.

Yazılı anlatım düşüncelerin çok daha düzenli biçimde aktarılması açısından önemlidir. Öğrencilerin yazı yazma becerilerini geliştirmeleri için derslerde konuyla ilgili öğrenci düzeyi dikkate alınarak kompozisyon, deneme, makale tarzında yazılar yazdırılabilir.

Mebpersonel/Özel Haber

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum